pinterest
Binnenkijken in duurzame monumentale Haagse woning

Binnenkijken in duurzame monumentale Haagse woning

Dit geweldige monumentale jaren ’30 huis staat aan de rand van Den Haag. De bewoners deden wat velen van ons willen, maar waar we vaak niet aan toekomen of niet weten hoe het aan te pakken: zij namen hun woning onderhanden en verduurzaamden het met natuurlijke en lokale materialen.

FotoBinnenkijken in duurzame monumentale Haagse woning

Van energielabel G naar A++

Uitdagend was het wel! Ze kochten het met schimmel op de muren, rotte kozijnen en de laatste onderhoudsbeurt dateerde uit de jaren ‘70. Uiteindelijk ging het huis van energielabel G naar A++. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. De energielabel-letter wordt bepaald op basis van het fossiele energiegebruik: hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste.

FotoBinnenkijken in duurzame monumentale Haagse woning

Jute

Om de woning duurzaam te maken was isoleren de basis. De buitenmuren zijn daarbij voorzien van voorzetwanden gevuld met jute. En onder de vloer zit isolatiemateriaal gemaakt van gerecycled textiel. De woning wordt nu verwarmd door een lucht-warmtepomp. De leem op de muren maakt het binnenklimaat extra prettig. 

FotoBinnenkijken in duurzame monumentale Haagse woning

 

De geschiedenis als voorbeeld

De geschiedenis van het huis vormde de inspiratie voor het interieurontwerp. Eens was dit een conrectorswoning, behorend bij de naastgelegen school die is gesloopt. Foto's uit het Haags gemeentearchief geven een prachtig tijdsbeeld, met schoollampen van opaalglas, schoolplaten van M.A. Koekoek aan de wand en tegelwanden met karakteristiek jaren ‘30 patroon.

In de hal van de woning hangen nu dezelfde lampen en het tegelpatroon komt terug in de nieuwe badkamer met duurzame tegels van Mosa. Ook op de vloer ligt Marmoleum. Deze vloeren waren in de jaren ’30 al populair en worden nu CO2-neutraal geproduceerd. Beneden ligt de Cocoa-lijn waar een afvalproduct, te weten cacaoschillen, zijn geupcycled. 

De lichtgrijze en donkerblauwe vloer heeft daardoor een bruine chocoladespikkel. Een jaren ‘30 knipoog naar de originele granito vloer in de gang. 

FotoBinnenkijken in duurzame monumentale Haagse woning

Foto's: Caroline Coehorst.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen