pinterest

Ga je verbouwen? Doe het veilig!

Heb jij een verbouwing op je agenda staan en ga je zelf de handen uit de mouwen steken? Super! Maar het is wel belangrijk dat je de nodige maatregelen in acht neem voor je veiligheid. In deze beknopte gids vertellen we je meer over werkkleding, uitrusting en voorbereiding. Zo kan jij zonder problemen de klus klaren en straks genieten van het resultaat!

1. Welke risico's zijn er verbonden aan verbouwingswerkzaamheden?

Tijdens het klussen zit een ongeluk in een klein hoekje. Afhankelijk van de werkzaamheden en de plek van het project zijn er verschillende bouwrisico's. Denk bijvoorbeeld zware machines die veel geluid maken en rondvliegende deeltjes. Dan heb je risico op gehoorschade, schade aan je ogen of zware items die op je ledematen kunnen vallen. Werk je buiten, op een steiger of ladder, dan is er risico op vallen of door lang in de zon werken. Verder moet je ook voorzichtig zijn als je met chemicaliën werkt; dit kan gevaar opleveren voor je longen, je huid en je ogen.

2. Welke soorten beschermende kleding helpen bij het minimaliseren van bouwrisico's?

Om bouwrisico's te beperken maak je gebruik van de juiste uitrusting, werkkleding en beschermingsmiddelen van een goed merk, zoals Strauss:

De juiste werkkleding voor jouw welzijn, afhankelijk van het soort klus dat je doet. Denk aan jassen en broeken die je beschermen tegen de kou, zichtbaar zijn in het donker en die stevig zijn om een eerste barrière vormen tegen scherpe voorwerpen en bijtende stoffen.

Een veiligheidshelm om je hoofd vallende voorwerpen, stoten en andere gevaren te beschermen.

Gehoorbescherming is belangrijk als je werkt met machines of gereedschappen die veel decibellen produceren. Dit kan variëren van eenvoudige oordopjes tot professionele gehoorkappen.

Ademhalingsbescherming voor als je werk met chemicaliën of in situaties waarbij veel stof vrijkomt. Dit kan in de vorm van een masker tot complete ademhalingsapparatuur (PAPR).

Oogbescherming om je ogen tegen splinters, vonken, gassen en stof te beschermen.

Hand- en voetbescherming om je ledematen te beschermen tegen zware items en apparatuur of gereedschap, zoals veiligheidsschoenen met een stalen neus.

3. Welke veiligheidsnormen moeten worden nageleefd bij verbouwingen?

Wanneer je gaat verbouwen, moet je ook de wet in de gaten houden. Zo moet je in sommige gevallen een vergunning aanvragen er zijn regels waar je aan moet voldoen voor wat betreft de veiligheid, de omgeving en het milieu. In het Bouwbesluit 2012 op Rijksoverheid staat precies wat je plichten zijn en welke veiligheidsnormen je moet naleven. Verder kun je natuurlijk ook altijd advies vragen bij je bouwmarkt of een professionele leverancier van werkkleding en beschermingsmiddelen zoals Strauss. Het is in ieder geval belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen en te zorgen voor de juiste uitrusting en werkkleding, zodat je aan de veiligheidsnormen voldoet.

Als je gaat klussen en verbouwen, zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Maar je eigen veiligheid staat altijd voorop! Denk daarom aan de juiste werkkleding en beschermingsmiddelen. Zo kan je jouw project tot een goed einde te brengen en zal je straks genieten van het eindresultaat!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen